Hvorfor tilbyder I kun sharing-menuer og ikke à la carte på Plates?
À la carte-menuer sætter ønsket om total individuel valgfrihed i centrum. Plates-konceptet er født ud af drøm om at sætte den fælles madoplevelse i centrum. Vi er bannerfører for en madkultur, hvor mennesker – gennem måltider – får lyst til at dele tanker, ord, indtryk og følelser med hinanden. Så selvfølgelig deler man maden hos os!
Vi har brugt mange timer på at skabe et enestående sharing-univers og trækker på gastronomisk faglighed såvel som neurovidenskab. Resultatet af det deler vi med dig!
Hvorfor er det så vigtigt at dele retterne?
Når mennesker deler et måltid; fx lader et fad gå rundt, giver hinanden mad og skåler, ja, så udløser det en supereffektiv kemisk kædereaktion i krop og hjerne, som både gør os glade, kærlige og parate til få det bedste ud af et måltid eller en oplevelse.
Forskning viser, at måltidet faktisk er en suveræn kanal til at skabe forbundethed mellem mennesker. Kort fortalt, så udløser et måltid, som man deler både endorfiner, dopamin og oxytocin og det fremmer glæde, velvære, tilfredshed og endda følelsen af tilknytning til andre.
Vi synes, at det er vigtigere end nogensinde at fordre en madkultur, hvor vi forbinder os med hinanden og giver os tid til at skabe dybe forbindelser til hinanden. Der er nemlig nok at tale om og være sammen om i en konfliktfyldt og kompleks verden.
Hvorfor har I så meget italiensk og fransk på menuen?
Først og fremmest er de italienske og franske køkkener vores yndlingskøkkener. Mange danskere har en forkærlighed for disse køkkener og gastronomisk åbner disse køkkener et væld af muligheder.
Dertil er adskillige italienske og franske retter meget delevenlige og ”det fælles” er en essentiel del af Middelhavets madkultur, som flugter fuldstændig med vores credo ”den, der deler, får mere”.
Hvorfor er Family Style-hovedretten anrettet på ét stort fad?
Fadet med hovedretten er stort fordi vi ønsker at skabe den særlige stemning, der opstår, når man spiser en ret sammen derhjemme – hvor én typisk øser maden op på tallerkner og deler ud af maden til alle omkring bordet.
For når man afleverer en tallerken til sin medspiser, så kickstarter det øjeblikkeligt øjenkontakt og giver anledning til dialog og samtale om maden. Og så er man i gang med at forbinde sig med hinanden.
Hvorfor sidder man ikke ved langborde, når jeres koncept er at dele?
På Plates forstår vi godt, at du måske har behov for at rette al fokus på dine helt nære relationer. Mange mennesker forholder sig nemlig til mange mennesker i løbet af en dag og derfor opstår der, naturligt nok, et behov hos mange for at sætte farten ned, ”zoome” ind på og dyrke de helt nære relationer.
Når man sidder ved langborde, så er det sværere at ”zoome ind” og rette fokus på de nære relationer.
Hvorfor spiser man vores snacks med fingrene?
Når man har direkte kontakt med maden, så aktiverer det både dopamin, som giver en følelse af tilfredshed og endda oxytocin, der giver en følelse af tilknytning. ”Fingerfood” vækker sanserne og gør kroppen parat til at opleve med fuld opmærksomhed og dermed får man et større udbytte af måltidsoplevelsen som helhed.
Vi gør os virkelig umage med at skabe nogle rare rammer, et nærværende værtskab og velsmagende mad. Hvis du som gæst skal have mest muligt ud af vores anstrengelser, så kræver det at du føler dig parat til det. Derfor gør vi også umage med at gøre dig parat, for eksempel ved hjælp af vore snacks.
Hvorfor er det vigtigt at mætte sine sanser, når man spiser vores menu?
Bare rolig; vi lover at mætte din mave. Men det er der så mange der vil. Vi vil meget mere end det. Vi vil nemlig inspirere dig til at opdage måltidets fabelagtige evne til at være en ”oplader” for sjælen og intellektet.
Måltidet er blevet en nøglebegivenhed for sammenhængskraften mellem moderne mennesker. Under måltidet kan travle mennesker vække ”urmennesket” til live ved for en stund aktivt bruge sanserne, tilbringe fokuseret tid sammen og – hvis betingelserne er tilstede – forbinde sig med hinanden, blive klogere, kærligere og mere opmærksomme.
Det synes vi, at der er mere brug for end nogensinde i en verden, som rigtigt mange mennesker oplever som krævende og udmattende.
Hvorfor har I så mange drikkevarer uden alkohol?
Tag ikke fejl. Vi nyder drikkevarer med alkohol på Plates og vi tilbyder en bred vifte af drikkevarer med alkohol, men vi tror også på tilgangen ”alt med måde”. Alkohol er et psykoaktivt stof og kan, ved behersket indtagelse, bidrage til at aktivere sanserne og gøre én afslappet, åben og dermed parat til at opleve et måltid på optimal vis.
Alkohol kan dog også have den modsatte effekt, hvis den ikke nydes med måde. Derfor finder du talrige velsmagende drikkevarer uden alkohol på kortet, så du kan balancere dit indtag og få en rar og optimal måltidsoplevelse.